Zelfredzaamheid

Zelfredzaamheid

Met zelfredzaamheid kun je een positieve bijdrage leveren aan je gezondheid. Het is de overtuiging dat je invloed kunt uitoefenen op de gebeurtenissen in je leven. Dit denkpatroon weerspiegelt dat je dingen kunt, je geloof dat je dingen voor elkaar kunt krijgen, zelfs wanneer je voor nieuwe onvoorspelbare en stressrijke gebeurtenissen komt te staan.
Ook in medische situaties is een sterk gevoel van zelfredzaamheid de beste manier is om positieve resultaten op gezondheidsgebied te voorspellen  (aangetoond door Albert Bandura universiteit van Stanford University).  Zo kan voorspeld worden wie het best van een hartaanval zal herstellen, wie goed met de pijn van artritis zal kunnen omgaan en wie tot veranderingen in levensstijl (zoals stoppen met roken) in staat is. Als je sterk gelooft dat alles wat je aanpakt je zal lukken, kan dat van invloed zijn op de soorten activiteiten die je onderneemt, hoelang het duurt voordat je opgeeft en de stress die je pogingen om greep op belangrijke levens situaties te krijgen oplevert. Lees hier meer over in onze 7 blogs over de kracht van gedachten.

Zelfredzaamheid neemt toe naarmate je zelf hebt ervaren dat dingen je lukken. Ook kunnen de ervaringen van anderen je hierbij inspireren. Want wat een ander kan, kun jij ook! Bandura en zijn collega’s onderzochten zelfredzaamheid bij een groep mannen die revalideerden van een hartinfarct. Ze konden aantonen dat mannen die de sterke overtuiging hadden dat hun hart heel krachtig was en volledig kon herstellen, minder kans liepen hun oefenprogramma te laten versloffen dan mannen die minder vertrouwen in hun hart hadden (in beide groepen waren de hartzieken even ernstig). De mannen met veel zelfredzaamheid waren in staat op de loopband te oefenen zonder zich zorgen te maken of zich verslagen te voelen door ongemak, kortademigheid of vermoeidheid die een natuurlijk onderdeel van het oefenprogramma vormden. Onbehagen zagen ze niet als een ‘slecht teken’, ze bleven gericht op de positieve resultaten. De mannen die een dergelijke overtuiging misten, gaven sneller op. Nader onderzoek heeft aangetoond dat mensen met weinig zelfredzaamheid een specifieke training ondergaan, vertrouwen in hun eigen kunnen en hun vermogen om greep te krijgen op levenssituaties waarin ze dat nooit hadden, met sprongen toeneemt.

Eigenschappen van effectief leiderschap
Ik zie veel overeenkomsten met het gedachtegoed van  Stephen Covey (hoogleraar, auteur en inspirator voor velen). Hij heeft in zijn boek ‘De zeven eigenschappen van effectief leiderschap’ beschreven wat mensen gelukkig en succesvol maakt. Zelfredzaamheid is daar een groot onderdeel van. Het gaat om leiderschap over jezelf, je eigen leven.

In zijn boek geeft hij aan dat wie met hart en ziel gelooft dat hij in staat is tot iets, de grootste kans heeft daarin te slagen. In de medische wereld lijkt dit overigens veel op het placebo-effect. Als je de volle overtuiging hebt dat de behandeling die jij krijgt voor je gezondheidsklacht helpt, zal deze voor bijna de helft al werken. In elk medicijn zit voor een deel dit placebo-effect, dus niet alleen in nepmedicijnen die ze voor dit soort onderzoeken gebruiken maar ook in de ‘echte’.

Wat zijn die zeven eigenschappen volgens Covey: leiderschap-en-zelfredzaamheid-covey

  1. Wees proactief, neem verantwoordelijkheid,
  2. Begin met het einde voor ogen (zo houd je focus op je doel),
  3. Begin bij het begin, besteed de meeste tijd aan zaken die belangrijk en niet urgent zijn, (klinkt logisch maar we verliezen veel tijd aan niet ter zake doende activiteiten),
  4. Werk samen, denk in win-win,
  5. Eerst begrijpen dan begrepen worden, LSD (luisteren, samenvatten en doorvragen),
  6. Synergie: respecteer en waardeer verschillen,
  7. Blijf scherp, ontwikkel jezelf (persoonlijk, emotioneel, sportief en zingeving).

Een mooie uitspraak van Covey vind ik deze:
‘De gedachte dat het probleem niet bij onszelf ligt, is het probleem’

Dient een probleem zich aan, zoek altijd naar wat je er zelf aan kunt doen. Houd je bezig met de oplossing. Kun je er niets aan doen dan heeft het ook geen zin om je er druk om te maken. Probeer het dan los te laten en steek je energie in voor jou belangrijke zaken waar je wel iets aan kunt doen. We staan je hierin graag bij.
tree
Dit is de reden waarom wij op onze site veel informatie en tips geven over diverse gezondheidsklachten. Een aantal daarvan kun je zelf verminderen of verhelpen, onze tips kunnen je daarbij helpen.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail