Stress en ons geheugen

Korte- en langetermijn geheugen
De capaciteit van het kortetermijngeheugen is zeer beperkt, bij ons mensen minder dan 12 onderdelen en als de informatie niet wordt herhaald wordt deze maar enkele minuten vastgehouden.
Voor het langetermijngeheugen is de synthese van nieuwe eiwitten noodzakelijk omdat er nieuwe verbindingen tussen zenuwcellen worden gevormd. Dit is een structurele verandering waarvoor essentiële brandstof melkzuur moet worden geleverd.
Het korte termijn geheugen kun je vergelijken met het werkgeheugen van een computer (RAM) en het langetermijngeheugen met de harde schijf van de computer.

Bij geheugenstoornis kan het probleem liggen in de opslag of in de verstoring in het teruglezen van de informatie. Dit gebeurt bijvoorbeeld door een hersenschudding, zuurstoftekort bij een hartstilstand of een elektroshock behandeling bij depressie. Na enkele jaren is de opgeslagen informatie minder kwetsbaar voor dit soort verstoringen.
Leren leidt tot structurele veranderingen in de hersenen. Het deel dat je veel gebruikt groeit daardoor. Eric Kandel toonde aan dat een heftig emotioneel geladen gebeurtenis de weg afsnijdt en direct in het langetermijngeheugen wordt opgeslagen. Hierbij is de rol van de amygdala cruciaal.

Langdurige stress heeft een ongunstige invloed op het geheugen
Als stress lang aanhoudt, kunnen er kwalijke gevolgen zijn, blijkt uit een studie van de universiteit van California, verschenen in Nature. Chronische stress verhoogt de ontwikkeling van witte materie in de hersenen. Die bevordert de communicatie door het brein, maar vermindert het aantal neuronen dat helpt met het verwerken van informatie. Onderzoeker aan de universiteit van Iowa vonden nu ook een connectie tussen het stresshormoon cortisol en vergeetachtigheid bij oudere volwassenen.

Schizofrenie
Volgens de wetenschappers kan het resulterende onevenwicht de mogelijkheid van uw hersenen om met zichzelf te communiceren beïnvloeden. Dat maakt u meer gevoelig om een mentale ziekte te ontwikkelen. Defecten in de witte materie werden geassocieerd met schizofrenie, chronische depressie, bipolaire stoornis, obsessief-compulsieve stoornis en posttraumatische stressstoornis.

Hun bevindingen verklaren waarom jonge mensen, die al vroeg in hun leven blootgesteld worden aan chronische stress, vatbaar zijn voor leermoeilijkheden, angst en andere gedragsstoornissen, aldus de onderzoeker.

Wat betekent dit voor de werkgever en werknemer?
Het moge duidelijk zijn dat langdurige stress voor beide partijen onwenselijk is. Het risico van chronische ziekte ligt op de loer. Dit is uitermate vervelend voor de betreffende werknemer. Maar ook voor de werkgever. Immers de kosten van ziekteverzuim van de werknemer komen meer en meer bij jou te liggen.

Na 42 weken ziekteverzuim moet je dit melden bij het UWV en na 20 maanden moet er een re-integratieverslag worden opgesteld. Als alle inspanning niet tot het gewenste resultaat heeft geleid ontvangt de werknemer in de 87e week een WIA aanvraagformulier.
Veel werkgevers denken: ‘daar heb ik een arbodienst voor’. Echter dit doet een arbodienst normaliter niet. Blijf dit proces voor en werk met ons aan preventie. Zo blijven de werknemers gezond en betrokken op de werkvloer.

schakel kapot

Geraadpleegde bronnen: ‘Wij zijn ons brein’ van Dick Swaab, Arboportaal.nl en DeMorgen.BE

Tini Worp

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail