Placebo-effect oftewel de kracht van gedachten

Bouw je geluk met de kracht van je gedachten


Er wordt veel onderzoek gedaan naar het placebo-effect. Als een nepmedicijn een positieve werking tot resultaat heeft, kun je nagaan hoe groot de kracht van gedachten is. Dat kun je ook gebruiken om gelukkiger te zijn!

Dus om minder stress te ervaren. Want is stress niet de optelsom van:
– geen controle hebben,
– iets anders willen dan dat wat je al hebt,
– niet kunnen kiezen, geleefd worden en
– je druk maken om dingen waar je geen invloed op hebt?
Gedachten zullen altijd in je op blijven komen daar kun je niet veel aan doen. Wat je wel kunt doen is kiezen voor gedachten die bijdragen aan je geluk. Als je denkt in tekortkomingen heb je negatieve gedachten en die dragen niet bij aan je geluk. Kies voor positieve gedachten en dus voor geluk.
Wat je aandacht geeft groeit immers…

“Hoe sterk een placebo-effect is, verschilt per aandoening, beaamt psycholoog Kaptchuk. „Het placebo-effect speelt vooral een rol bij subjectieve klachten, zoals pijn, moeheid, misselijkheid, depressie en angst. Maar die klachten spelen vaak ook een rol bij ziekten, van een gebroken been tot kanker. Het placebo-effect vertaalt zich in de hersenen naar meetbare fysiologische reacties, waardoor endorfines vrijkomen of het cannabinoïde of het dopaminesysteem geactiveerd raakt. Dat is inmiddels wel goed aangetoond.”
“Je hoeft geen placebo te geven om het placebo-effect te benutten
Fabrizio Benedetti
De discussie of patiënten nu wel of geen nepmiddelen moeten krijgen, bekijkt Benedetti heel nuchter: „Je hoeft geen placebo te geven om het placebo-effect te benutten. Als je de verwachting van een patiënt vergroot terwijl je een echt medicijn geeft, kun je de effecten van het medicijn versterken.”

(Bron citaten: http://www.nrcreader.nl/artikel/5114/de-irritante-kracht-van-een-placebo)

kracht van gedachten

 

Tini Worp

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail