Luister nu eens!

Een heel belangrijk onderdeel van communicatie is luisteren. Luisteren lijkt echter iets te zijn wat we aan het verleren zijn. Let maar eens op hoe vaak jij onderbroken wordt tijdens het vertellen van jouw verhaal. Of hoe vaak jij zelf het verhaal niet goed in je opneemt.

Ik daag je uit om eens te kijken naar de ‘slechte’ luistergewoonten zoals hieronder omschreven en gewoon eens te kijken welke jij herkent bij jezelf.

Hier volgen 10 slechte luistergewoonten, waardoor het komt dat je misschien niet echt luistert:

  1. De ander niet uit laten praten:Je gesprekspartner onderbreken door het gesprek over te nemen of in te vullen omdat je denkt dat je denkt te weten waar hij het over wil hebben.
  2. Je bent aan het dagdromen of je gedachten dwalen af: Misschien herken je dat wel dat, terwijl de ander praat, jij ineens met je gedachten heel ergens anders bent. Kan komen door iets wat de ander zegt of misschien omdat er ineens je iets te binnen schiet wat erg belangrijk lijkt op dat moment.
  3. Je wilt heel graag antwoorden: Herkenbaar dat je antwoord wilt geven maar de ander nog midden in zijn verhaal zit? Meestal stop je dan met luisteren en ben je aan het bedenken wat je precies wilt gaan zeggen.
  4. Je bent liever zelf aan het woord: Zelf aan het woord zijn geeft meer voldoening. Je staat in het middelpunt van belangstelling en je hebt dan meer controle over het gesprek….
  5. Je vindt het gesprek niet interessant: Als de ander monotoon praat, door blijft ratelen of te ingewikkeld verhaal ophangt dan verslapt je aandacht. Ook nu is de kans dat je gedachten afdwalen vrij groot.
  6. Teveel opgaan in je eigen verhaal: Soms ben je zo druk met vertellen dat je er geen erg in hebt om erop te letten of je gesprekspartner het nog wel boeiend vindt of misschien zelfs wil reageren maar er niet tussen komt.
  7. Teveel richten op de details in het verhaal:Door je te focussen op de details in het verhaal van je gesprekspartner verlies je mogelijk het grote geheel uit het oog.
  8. Je vraagt niet door:Als je iets niet begrijpt of zaken zijn onduidelijk en je vraagt niet door is de kans groot dat je de rest van het verhaal niet begrijpt.
  9. Verstrikt in eigen emoties:Wanneer je emotioneel raakt door het gesprek omdat het je op wat voor manier dan ook raakt (verdrietig wordt, teleurgesteld of geïrriteerd raakt) is de kans groot dat je niet meer luistert omdat je blokkeert.
  10. Ongeïnteresseerd overkomen:Door weg te kijken of een lichaamshouding aan te meten die overkomt alsof je het je niet interesseert. Wanneer je actief luistert doe je dat meestal met al je zintuigen. Oogcontact maken, met je hoofd knikken, glimlachen en luistersignalen afgeven zoals ‘ja’ of hummen moedigen de ander aan om door te vertellen.

Luisteren blog

En? Van welke ‘slechte’ luistergewoonten heb jij wel eens of misschien wel vaak last van?

 

Janine Göbel

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail