De kracht van jouw gedachten (7)

Onze blog van vorige week  ‘Heeft een medewerker nog vrije tijd?’ heeft veel losgemaakt. Het raakte mensen, zowel werkgevers als werknemers. Een paar reacties volgen hierna. Zo kregen we het voorbeeld van een werkgever die vertelde dat sommige medewerkers met de kinderen in de speeltuin waren, terwijl ze ‘thuis aan het werk zouden zijn’. Van werknemers kregen we het voorbeeld dat ze in een collegagroep op Whatsapp zitten waarin de collegae allerlei werkaangelegenheden bespreken, ook ’s avonds. Het ging hier om de privételefoon. We houden graag de discussie open en waarderen de reacties. Reageren kan hier.

Graag wil ik het vandaag met je hebben over de kracht van gedachten, ook wel het placebo-effect genoemd. Dit boeit me enorm en ik zal je uitleggen waarom. Ik heb er veel onderzoeken over gelezen, deze zijn terug te vinden onder de naam ‘de kracht van gedachten’ op onze site. Het is toch bijzonder dat de positieve effecten van een ‘nepoperatie’ bij artrose aan de knie hetzelfde zijn als bij een echte operatie? Zowel met betrekking tot de pijn als de functionaliteit van de knie, waren de resultaten net zo goed, zelfs nog na twee jaar.

Voorbeeld
Ken je het voorbeeld waarbij de leerprestaties van scholieren sterk zijn verbeterd, omdat de leerkracht dacht dat hij de beste leerlingen voor zich had? Ik ken een dirigente van een jeugdorkest, zij wilde dit toetsen in de praktijk. Ze had een makkelijk muziekstuk en bracht dit over op haar leerlingen alsof het een moeilijk stuk was. Daarnaast had ze een moeilijk stuk waar ze over vertelde dat het ‘een makkie’ was voor haar leerlingen. Tot haar verrassing hadden ze het moeilijke stuk veel sneller onder de knie. Wonderlijk he?

Koude douche
Sinds een paar weken douche ik koud. Niet omdat de kachel stuk is, maar omdat ik geïnspireerd ben geraakt door Wim Hof ‘The Iceman’. Hij doet de gekste dingen zoals uren in een cabine met 7 kilo ijs staan, terwijl zijn lichaamstemperatuur 37 graden blijft. Wat Wim Hof kan, is medisch gezien niet mogelijk, zo stelde Prof. M. Hopman van het UMC St Radboud Nijmegen. Een ongetraind mens zou waarschijnlijk sterven door onderkoeling. Wim Hof kan waarschijnlijk zijn autonome zenuwstelsel regelen.
Wimhofmethode

Terug naar de koude douches. Zoals ik overtuigd ben dat de kracht van gedachten immens is, zou ik dus ook koud moeten kunnen douchen. Ja ik ben zo iemand die dat dan ook zelf wil onderzoeken. In onderstaand filmpje legt Wim uit hoe je dat doet. Het is belangrijk,, zo zegt hij, om je aandacht te focussen. Dus niet denken aan de omgeving, niet denken aan wat je morgen wilt doen, nee alle aandacht bij de douche. Dat doe ik nu al bijna twee weken. Voordat ik eronder stap zeg ik in mezelf: ‘ik kan dit aan’ en ‘dit is goed voor mij’. Koude douches verhogen namelijk de weerstand en de conditie van de aderen, ook deze gedachten helpen mij bij het focussen. Op 1 januari van dit jaar heb ik voor het eerst meegedaan aan een Nieuwjaarsduik. Met een groep mensen stonden we klaar om het koude IJsselmeer in te duiken. Ik zag hoe diverse mensen zich in het water lieten vallen en besloot dat ook te doen. Ik kreeg letterlijk geen lucht meer. Mijn borst verkrampte door de kou. Even dacht ik dat ik erin zou blijven. Gelukkig kon ik mezelf herpakken en kwam ik weer veilig uit het water. Je zult begrijpen dat ik die ervaring niet nogmaals onder de douche wil meemaken. En ik moet zeggen de Wimhofmethode werkt! ’s Morgens zet ik de douchekraan open, ik start met het focussen en doe dan voorzichtig eerst met mijn handen het koude water in mijn gezicht. Daarna doe ik mijn armen eronder, vervolgens mijn benen en tenslotte stap ik er helemaal onder. Kun je je voorstellen.. hoe goed ik me tijdens het afdrogen voel?

Zo sterk is de kracht van gedachten. Kijk jij hoeft natuurlijk geen koude douches te nemen. Als je je gedachten stuurt, helpen ze je bij dat wat je neer wilt zetten. Henri Ford zei ooit: ’als je denkt dat je het kan heb je gelijk, als je denkt dat het niet kan heb je ook gelijk’. Als gedachtenkracht helpt, heb je een simpele en goedkope manier om je leven te verbeteren.

Hoe ik dat nu gebruik
Negatieve gedachten trekken meteen nieuwe negatieve gedachten aan. Ik ben me veel bewuster geworden van wat ik denk en zeg soms letterlijk ‘stop’ tegen mijn gedachten. Dan ga ik even nadenken over positieve dingen en richt daar mijn aandacht op. Voorheen ging ik nog wel eens naar een feestje in de hoop dat het leuk en gezellig zou zijn. Nu doe ik dat anders. Ik maak het zelf leuk. Het is immers niet aan een ander om mijn feestje (en werk en leven) leuk te maken? Daar is er maar één verantwoordelijk voor.

We nodigen je ook nu weer uit om hierop te reageren.
Tini Worp

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail