De kracht van gedachten (1)

Kracht van gedachten

Een kennis van mij is dirigent voor een jeugdorkest. Toen ze hoorde over de kracht van gedachten en wat je hiermee kunt, wilde ze dat eens uitproberen. Er moesten twee nieuwe muziekstukken worden ingestudeerd, het ene was makkelijk en de andere was moeilijk.

Bij de makkelijke vertelde aan de jeugdleden: ‘dit is wel een pittig stuk, het zal een kluif zijn maar het is te doen’. En ze begonnen te oefenen.music
Vervolgens was het tijd om het moeilijke stuk in te studeren. Hierbij zei ze: ‘we krijgen nu een makkelijk stuk. Het zal er bij jullie snel in zitten’. En ze begonnen te oefenen.
Aan het eind van de repetitie kon ze alleen maar concluderen dat het had gewerkt. Het moeilijke stuk waarbij ze had gezegd dat het makkelijk was, hadden de leerlingen veel sneller onder de knie dan het makkelijke stuk waarvan ze had gezegd dat het moeilijk was.

NOOT: Daarnaast spelen andere factoren een rol die het leren makkelijker maken. Als je plezier hebt in wat je leert en je bent ontspannen leert het makkelijker. Vertrouwen in en respect voor de leraar zijn daarnaast een must om iets van iemand te leren.

Het idee van een leerkracht dat iemand minder intelligent is, vervelend is of een stoornis heeft is desastreus voor de leerprestaties van de leerling.

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail